XIX. Zala Megyei Tűzoltóbál

2019-03-28 08:38:54

2019. március 23-án lezajlott a 19. alkalommal megrendezett, megyei tűzoltóbál.

Az elmúlt években nőtt a tűzoltói beavatkozások száma a városban és a környékén, főleg az olykor szélsőséges időjárás miatt..Erről is beszélt Strázsai Zoltán, a Hévízi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Zala Megyei Tűzoltó Szövetség vezetője a fürdővárosban megrendezett, immár 19. jótékonysági megyei tűzoltóbálon. Mint fogalmazott, a térséget az utóbbi időben gyakran sújtják a heves esőzések miatt kialakuló villámárvizek, nőtt a műszaki mentések száma, és sajnos halálos balesetre is volt példa. Ezekhez hivatásos tűzoltók és helyi önkéntesek is vonulnak.

– Az igazi problémát azonban a téves tűzjelzések okozzák – fogalmazott az elnök –, amelyek elég gyakoriak a szállodáknál. Volt, hogy az automata riasztására minden zalai hivatásos tűzoltóságról érkeztek egységek egy hotelhez, és csak a helyszínen derült ki, hogy nincs tűz. Az ilyen vonulások költségét a cégeknek, intézményeknek meg kell téríteniük, de még ennél is fajsúlyosabb, hogy kapacitást kötnek le, teljesen indokolatlanul.

Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője azt mondta: 2018 békés év volt a katasztrófavédelem számára országosan és Zala megyében is.

– Vonulásaink száma egyharmaddal volt kevesebb, mint a megelőző ötéves átlag – összegzett az igazgató. – Ezért építkeztünk: a képzésre helyeztük a hangsúlyt, illetve önkéntes egyesületeket, mentőszervezeteket állítottunk fel azokon a településeken, amelyek a hivatásos tűzoltóságoktól messzebb vannak. 2019-től is azt reméljük, hogy ilyen békés lesz, de valószínűleg ezt nem kapjuk meg, hiszen Zala az időjárási anomáliák középpontjában áll, sűrűn jelentkeznek villámárvizek, és a hóhelyzet rendre itt, illetve Vasban okoz komoly gondot a közlekedésben. Minderre azonban felkészültünk, jól működő protokollt alakítottunk ki, együttműködve például a Magyar Közúttal.

Manninger Jenő or­szág­gyűlési képviselő kiemelte: a megyében majdnem félszáz önkéntes tűzoltó-egyesület működik, amelyeknek ezernél több tagjuk van.

– Amellett, hogy fontos feladatot vállalnak ezek a szervezetek, erősítik is a helyi közösségeket – mondta a politikus. – Az utóbbi években a kormányzat jelentős támogatást nyújtott az egyesületek eszközfejlesztésére, illetve az önkéntes tűzoltók képzésére, és e téren is remek együttműködés alakult ki közöttük, illetve a hivatásos tűzoltóságok között. Mára mindenki megtalálta a helyét a rendszerben, ami növeli a biztonságot.

Tudósítás: Zaol