Hírek


Új felszerelés az önkéntes tűzoltóknak

2019-11-29 08:54:05

Az évről évre ismétlődő pályázati támogatásnak köszönhetően csökken a hivatásos és az önkéntes tűzoltók technikai eszközeiben és felkészültségében mutatkozó különbség.

Erről is beszélt Egri Gyula tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője annak kapcsán, hogy csütörtökön átadták az idei pályázaton elnyert eszközöket az önkéntes tűzoltó egyesületeknek. Minden benyújtott igény támogatást nyert, ennek köszönhetően egyéni védőfelszerelésekkel, aggregátorokkal, kis szivattyúkkal, motoros fűrészekkel gazdagodtak az egyesületek.

Emellett támogatást kaptak képzésekre, a szertárak felújításra, a gépjárművek karbantartására, üzemeltetésére.

A pályázó 28 zalai egyesület ez alkalommal 32,5 millió forintot nyert el. Az igazgató fontosnak tartotta elmondani, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek népszerűsége növekszik, ezt jelzi, hogy nincs utánpótlási gondjuk, egyre több fiatal jelentkezik. Jelenleg megyénkben a katasztrófavédelmi igazgatóságnak 38 önkéntes tűzoltó egyesülettel van együttműködési megállapodása. Ezek közül hat szervezet a felkészültsége révén önálló működési területtel rendelkezik, önálló beavatkozásra is alkalmas.

Az önkéntesség mind nagyobb hangsúlyt kap megyénkben, ezt emelte ki az eszközök átadása kapcsán Vigh László országgyűlési képviselő. Ebben pedig élen járnak a tűzoltó egyesületek, hiszen a tagok a szabadidejüket feláldozva, adott esetben a testi épségüket is kockára téve segítenek a bajba jutottaknak. Emellett meghatározó szerepet visznek a települések életében, messze túlmutatva az önként vállalt feladatukon.

Mint az átadáson elhangzott, a katasztrófavédelmi szervezet 2010 óta fokozottan törekszik arra, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki az önkéntes tűzoltó egyesületekkel, amit az is jelez, hogy évről évre növekvő összeggel támogatja a civil szervezeteket. Az idei költségvetésből már 700 millió forintot költöttek erre a célra.

Tudósítás, fotó: ZAOL

 

 

Vissza